Text Size

Unirea Principatelor Române – 157 de ani

Omagirea celor 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, a fost marcată prin intermediul a două spectcacole folclorice desfășurate pe parcursul zilei de duminică, 24 ianuarie, 2016, sub egida Consiliului Județean Vaslui, a Primăriei și Consiliului Local ale Municipiului Vaslui, precum și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.

Începând cu orele 13.00, în Centrul Civic al Vasluiului s-a făcut auzită Fanfara Trandafirilor, iar de la orele 14.00 a început momentul artistic propriu-zis: cuvântul oficialităţilor (preşedintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu şi primarul Municipiului Vaslui, Vasile Pavăl), momentul evocator al lui Alexandru Ioan Cuza (actorii Teatrului V. I. Popa din Bârlad), spectacolul folcloric susţinut de orchestra Rapsodia Vasluiului şi suita de dansuri a ansamblului Hora Vasluiului, şi de grupul folcloric Ştefan Vodă din Republica Moldova. La finalul acestui spectacol, toţi participanţii au dansat Hora Unirii în jurul statuii lui Ştefan cel Mare.

Spre seară, între orele 17.00 şi 19.30, a fost susţinut un nou spectacol la Sala Sporturilor. Şi aici, a evoluat grupul Ştefan Vodă, însă punctul culminant a fost oferit de ansamblul academic de dansuri populare Joc din Chişinău. Spectacolul a fost prezentat de Lucian Onciu, în deschidere rostind o alocuţiune primarul Municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, în faţa celor peste 1000 de persoane prezente în sală. Aplauzele vasluienilor au reprezentat garantația succesului de care s-au bucurat acest spectacol omagial, prestația celor două cunoscute ansambluri folclorice din Chișinău fiind una de excepție.