Text Size

Hora din străbuni

,,HORA DIN STRĂBUNI” 2017: CONCURS DE FOTOGRAFIE ETAPA A II-A

Impactul vizual al Festivalului Internațional de Folclor “Hora din străbuni” s-a datorat, desigur, celor 20 de fotografi care au participat la workshop-ul dedicat acestui eveniment, concretizat într-un concurs de fotografie: ,,Hora în imagini”. Prima etapă, 11-20 august, a fost câștigată de Daniel Brodoceanu, cu 9.301 de distribuiri și 12.600 de vizualizări, urmat de Mihaela Zărnescu, care a depășit fotografia câștigătoare doar prin cele 36.385 de vizualizări, având numai 7.092 de distribuiri.

Read more ...

“HORA DIN STRĂBUNI” 2017: CONCURS DE FOTOGRAFIE ETAPA I

Pentru o mai bună promovare a Festivalului Internațional de Folclor “Hora din străbuni”, ajuns la ediția a V-a, desfășurat în perioada 2-6 august 2017, a fost organizat un atelier de fotografie cu participarea a 20 de amatori și profesioniști ai acestui domeniu, care au însoțit toate grupurile și ansamblurile folclorice participante la festival, din nouă țări: Armenia, Columbia, Georgia, Muntenegru, Peru, Serbia, Spania, Turcia, Vietnam, din România: București, Lugoj, Baia Mare și Tîrgu Mureș, precum și 20 de formații din județul Vaslui: Hora Vasluiului, Trandafir de la Moldova, Rapsodia Vasluiului ș.a. Zilnic, numeroase fotografii au fost postate pe pagina oficială a festivalului, pe facebook: Hora Din Străbuni”, reflectând activitatea ansamblurilor folclorice care au susținut spectacole la Teatrul de Vară și la Casa de Cultură “C. Tănase” din Vaslui, la Casa de Cultură “G. Tutoveanu” din Bârlad, pe scenele din Huși și din Negrești, precum și la Teatrul de Vară din Pădureni.

Read more ...

Hora din străbuni. Cronica ediţiei a IV-a, 31 iulie-4 august 2015

Prima ediţie a festivalului internaţional de folclor „Hora din străbuni” a avut loc în 1995, în perioada 31 iulie-6 august. Au participat ansambluri de peste hotare, din Finlanda, Spania, Grecia, Macedonia, Polonia, Turcia şi Republica Moldova, la care s-au adăugat ansambluri din judeţul Vaslui. Spectacolele s-au desfăşurat pe scena Teatrului de Vară din Vaslui, precum şi la casele de cultură şi căminele culturale din Bârlad, Negreşti, Murgeni, Tăcuta, Vutcani, Viişoara, Muntenii de Sus, Micleşti, Pădureni şi Berezeni.

Peste doi ani s-a desfăşurat ediţia a II-a a festivalului, în 1997, vreme de o săptămână, începând cu 4 august. Ansamblurile participante au provenit atât din străinătate, din Franţa, Turcia, Cipru, Bulgaria şi Republica Moldova, cât şi din judeţul Vaslui: Bârlad, Huşi, Pădureni, Murgeni, precum şi grupuri folclorice ţărăneşti autentice: cimpoierii din Perieni, trişcarii din Muntenii de Sus, fluieraşii din Ştefan cel Mare, ţiteraşii din Măluşteni, fanfarele din Creţeşti, Ghergheşti, Valea Mare, precum şi grupurile de dansatori din Lipovăţ, Zăpodeni, Fereşti, Buhăieşti şi Iveşti. La această ediţie, festivalul s-a desfăşurat sub egida C.I.O.F.F.

Read more ...