Hora din străbuni. Cronica ediţiei a IV-a, 31 iulie-4 august 2015

Prima ediţie a festivalului internaţional de folclor „Hora din străbuni” a avut loc în 1995, în perioada 31 iulie-6 august. Au participat ansambluri de peste hotare, din Finlanda, Spania, Grecia, Macedonia, Polonia, Turcia şi Republica Moldova, la care s-au adăugat ansambluri din judeţul Vaslui. Spectacolele s-au desfăşurat pe scena Teatrului de Vară din Vaslui, precum şi la casele de cultură şi căminele culturale din Bârlad, Negreşti, Murgeni, Tăcuta, Vutcani, Viişoara, Muntenii de Sus, Micleşti, Pădureni şi Berezeni.

Peste doi ani s-a desfăşurat ediţia a II-a a festivalului, în 1997, vreme de o săptămână, începând cu 4 august. Ansamblurile participante au provenit atât din străinătate, din Franţa, Turcia, Cipru, Bulgaria şi Republica Moldova, cât şi din judeţul Vaslui: Bârlad, Huşi, Pădureni, Murgeni, precum şi grupuri folclorice ţărăneşti autentice: cimpoierii din Perieni, trişcarii din Muntenii de Sus, fluieraşii din Ştefan cel Mare, ţiteraşii din Măluşteni, fanfarele din Creţeşti, Ghergheşti, Valea Mare, precum şi grupurile de dansatori din Lipovăţ, Zăpodeni, Fereşti, Buhăieşti şi Iveşti. La această ediţie, festivalul s-a desfăşurat sub egida C.I.O.F.F.

După o pauză îndelungată, festivalul a revenit cu a III-a ediţie, desfăşurată în perioada 19-22 septembrie 2013. Au participat ansambluri din afara ţării, din Bulgaria, Macedonia, Turcia, Ucraina şi Republica Moldova, precum şi din ţară: Bistriţa, Târgu Mureş, Aluniş-Mureş, Caracal, Zalău. De asemenea, numeroase ansambluri şi grupuri folclorice din judeţul Vaslui. Spetacolele au avut loc în Vaslui, Bârlad, Huşi şi Pădureni.

Anul acesta s-a desfăşurat a IV-a ediţie a festivalului „Hora din străbuni”, în perioada 31 iulie-4 august, fiind (re)înscris în C.I.O.F.F. (Consiliul Internaţional al Organizaţiilor de Festivaluri de Folclor şi Artă Tradiţională), fiind prezent la Vaslui şi preşedintele filialei din România a acestui organism internaţional, Marin Barbu. Alături de toate ansamblurile folclorice şi formaţiile de dansuri din judeţul Vaslui, au participat ansambluri folclorice internaţionale, din Algeria, Grecia, Mexic, Polonia, Rusia, Sri Lanka, Thailanda şi Republica Moldova, precum şi din ţară: Buzău, Lugoj şi Mureş. Ansamblurile au evoluat atât pe scena Teatrului de Vară din Vaslui cât şi în alte localităţi ale judeţului: Bârlad (Algeria, Mexic, Thailanda şi Lugoj, alături de care a evoluat şi ansamblul „Hesperis” al Comunităţii Elene din Bârlad, înfiinţat în 2004), Negreşti (Mexic, Rusia şi Republica Moldova), Hoceni (Republica Moldova) şi Pădureni (Mexic şi Rusia). Toate ansamblurile, cu excepţia celui rusesc, au avut fundal muzical live. Grupurile folclorice din judeţul Vaslui au beneficiat, după caz, de acompaniamentul celor două orchestre: „Rapsodia Vasluiuluişi „Trandafir de la Moldova”,

Această ediţie a festivalului s-a dovedit să fie cu cea mai numeroasă participare. Cele nouă ansambluri internaţionale au însumat un număr de peste 300 de participanţi, la care se adaugă cele trei ansambluri din ţară cu aproape 100 de participanţi. Din judeţul Vaslui au participat ansamblurile „Trandafir de la Moldova” din Huşi, „Hora Vasluiului” şi „Rapsodia Vasluiului”, la care se adaugă 11 ansambluri şi grupuri folclorice judeţene care evoluat pe scenă, pe care le vom prezenta mai jos. Alte şapte grupuri folclorice au participat doar în parada festivalului şi au evoluat în Centrul Civic din Vaslui: „Zăstrea Muntenilor” (Muntenii de Jos), „Mioriţa” (Codăeşti), „Hora Zăpodenilor”, „Zori de zi” (Zorleni), „Hora Vultureştilor”, „Barbu Lăutaru” (Micleşti) şi „Todireşteanca”. Astfel, numărul tuturor participanţilor din ansamblurile naţionale şi internaţionale a crescut până la 1000 de persoane. Presa locală a reflectat amploarea manifestării drept „evenimentul cultural al anului”, vreme de o săptămână Vasluiul fiind văzut în postură de „capitală a dansului folcloric”.

VINERI, 31 IULIE

Orchestra „Rapsodia Vasluiului” din Vaslui

Orchestra de muzică populară „Rapsodia Vasluiului” a luat fiinţă în 2003 şi se află sub egida Primăriei Municipiului Vaslui. Din 2012, la conducerea orchestrei se află dirijorul Cristian Năstase, care a îmbunătăţit calitatea actului artistic şi repertoriul soliştilor. Orchestra, formată din 25 de membri, are imprimate două albume cu cele mai frumoase piese din zona Vasluiului. Dintre ultimile evenimente de amploare ale acesteia, menţionăm concertul aniversar al orchestrei „Rapsodia Vasluiului, difuzat la TVR Iaşi pe 13 februarie 2014, şi „Tezaur folcloric. Rapsodia Vasluiului şi invitaţii săi”, ediţie organizată sub egida Televiziunii Române la Vaslui, cu sprijinul autorităţilor locale, pe 31 iulie 2014.

Ansamblul de dansuri populare „Hora Vasluiului” din Vaslui

Înfiinţat în 2009 din iniţiativa lui Lucian Onciu, cu aportul coregrafului Virginel Solomon, ansamblul se află sub egida Consiliului Judeţean Vaslui şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui. În urma unei preselecţii a 100 de elevi din şcolile vasluiene, au fost alese 12 perechi de dansatori, care au participat la diferite festivaluri, câştigând premii: mai 2011 – Piatra Neamţ, „Cântă bucium pe Ceahlău”; octombrie 2011 – Negreşti, jud. Vaslui, „Cântec, joc şi voie bună, la Negreşti în bătătură”. În cursul anului 2012, ansamblul a participat la trei festivaluri organizate în cadrul proiectului transfrontalier, „7 etnii la Marea Neagră – aşa diferiţi precum suntem”: Sărata Galbenă – Republica Moldova, Reni – Ucraina şi la Vaslui – România. Ansamblul a participat la ultima ediţie a festivalului „Hora din străbuni”, din 2013.

Ansamblul folcloric „Plaiurile Mioriţei” din Buzău

Înfiinţat în 1968, ansamblul se află sub egida Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Buzău. Repertoriul său cuprinde tablouri muzical-coregrafice din toate zonele ţării. De-a lungul anilor, ansamblul a participat la numeroase festivaluri unde a obţinut premii. A reprezentat România la festivaluri internaţionale: Kaloksa – Ungaria (1973), Ramont – Elveţia (1975 şi 1978), Zvolen – Cehoslovacia (1983), Mechelen – Belgia (1990), Hatra – Irak (1994), Midelburg – Olanda (1996), Salonic – Grecia (1998), Turcia (2005), Serbia (2014).

Ansamblul de muzică şi dans popular „Veselia” din Chişinău, Republica Moldova

Înfiinţat în anul 1955 de către coregraful Vasile Budeev, ansamblului i se conferă în 1964 titlul onorific de Formaţie Artistică „Model”. Un moment important în evoluţia anasamblului îl reprezintă anul 1978, când conducător artistic şi prim-coregraf devine maestrul Gheorghe Ivanov, care îmbogăţeste repertoriul şi îi imprimă un caracter deosebit şi inconfundabil de dans numit „caracterul lui Ivanov”.

Ansamblul „Veselia” deţine un palmares bogat: Marele Premiu, Festivalul Internaţional pentru copii, Sozopol, Bulgaria, 2009; Marele Premiu, Festivalul Naţional „La Vatra Horelor”, Chişinău, Moldova 2006; Marele Premiu, Festivalul Internaţional de Dans, Saale, Germania, 2004; Laureat al Festivalului Internaţional de Folclor şi Artă Tradiţională, Quebec, Canada, 1990; Marele Premiu, Festivalul Internaţional ”Nufărul Alb”, or. Cahul, Moldova, 1989.

Grupul folcloric mexican „Alianza” din Monterrey, Mexic

           Ansamblul Alianza a fost înfiinţat în 1999 de un grup de tineri muzicieni din Monterrey, oraş aflat în nord-estul Mexicului, care şi-au propus să menţină vii tradiţiile foclorice mexicane despre dansuri şi cântece. În repertoriul ansamblului este reflectată vechea civilizaţie amerindiană, prin dansuri specifice precum dansul Soarelui, precum şi alte vechi dansuri din Mexic: dansul iguanei, dansul broaştei ţestoase, dansul cu cuţite, dansul vrăjitoarelor (fete dansând cu lumânări pe cap), dansul cu pălării mari, precum şi dansurile cu rochiile colorate. De asemenea, anumite dansuri redau momente din viaţa mexicanilor: culegerea plantelor de zahăr şi nunta. Începând din 2000, anual, ansamblul înregistrează o bogată participare la festivaluri folclorice din întreaga lume: Europa, Asia, Africa şi America de Nord, în ţări precum Franţa, Turcia, Grecia, Bulgaria, Germania, Finlanda, Estonia, Rusia, Ucraina, Ungaria, Cehia, Polonia, Croaţia, Serbia, Egipt, Spania, Italia, SUA, Anglia, Scoţia, Thailanda, Japonia etc., precum şi în România, de mai multe ori (2002, 2003, 2009, 2014).

SÂMBĂTĂ, 1 AUGUST

Ansamblul de cântece şi dansuri populare Rapsozii Iveştilor” din Iveşti  

Înfiinţat în 1996 de Georgeta Ioan, rapsod popular, ansamblul de cântece şi dansuri de la Iveşti a avut o activitate deosebit de intensă. În anul 2011, ansamblul a căpătat o altă înfăţişare din iniţiativa noului coordonator, George Forcos-Palade, prin înfiinţarea orchestrei „Rapsozii Iveştilor”, cu un număr de 23 de membri, al căror dirijor este Aurel Spătaru. Ansamblul cuprinde trei generaţii de dansatori, a câte zece perechi fiecare, cu vârste cuprinse între şcoala primară şi 73 de ani, instruite de Mihai Micu şi Iordache Paraschiva, sub coregrafia maestrului George Ilaşcu. Ansamblul a participat la diferite concursuri şi festivaluri atât în ţară cât şi în străinătate.

Ansamblul de dansuri populare Pădureţul” din Oşeşti

Înfiinţat în 2006, în cadrul Căminului Cultural al comunei Oşeşti, coordonat de Sofica Merilă, ansamblul „Pădureţul” este format din copii şi tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 24 de ani, cu un repertoriu alcătuit din dansuri populare locale. A participat la festivaluri şi concursuri unde a obţinut diverse premii, precum la Vaslui, Bârlad sau Focşani.

Grupul folcloric Răzeşii” din Pogoneşti

Fondat în anul 2000 din iniţiativa învăţătorului Andrei Dumitru, grupul „Răzeşii” din Pogoneşti se poate mândri cu o bogată prezenţă scenică internaţională: 2000 – Strassbourg, cu prilejul Crăciunului şi Anului Nou; 2005 – Spania; Veneţia, Laussane, Cannes. Prin intermediul unor proiecte culturale finanţate de Consiliul Judeţean Vaslui, în 2012 grupul de la Pogoneşti a participat la festivalul folcloric de la Crucea, jud. Suceava, apoi, în 2013, în Scandinavia,susţinând concerte de colinde în Danemarca şi Suedia. Periodic, membrii grupului participă la manifestări artistice din ţară, precum la Mila 23, jud. Tulcea (2014), dar şi din judeţul Vaslui: „Ouă încondeiate. Icoane”, „Târgul meşterilor populari” şi „Datini şi obiceiuri de iarnă”.

Ansamblul folcloric „Forrás (Izvorul)” din Târgu Mureş

           Înfiinţat în anul 1954, în Târgu Mureş, ca ansamblu de dansuri populare maghiare sub numele „Forrás (Izvorul)”, astăzi repertoriul său cuprinde şi dansuri româneşti din diferite zone etnofolclorice din Transilvania. Ansamblul „Forrás (Izvorul)” însumează în jur 100 de membri şi participă anual la spectacole folclorice şi festivaluri din ţară şi de peste hotare. Cântecele şi dansurile populare tradiţionale prezentate de tinerii ansamblului reuşesc să aducă bucurie în sufletele oamenilor, constituind o punte de legătură între diversitatea etnoculturală.

Grupul de cântece şi dansuri populare „Bychlewianka” din Bychlew, Polonia

Înfiinţat de aproape 40 de ani, grupul folcloric şi desfăşoară activitatea în cadrul Casei de Folclor din Bychlew. Din 1980 este membru CIOFF şi participă la festivaluri internaţionale de folclor, din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Grecia, Iugoslavia, Italia, Spania, Turcia, Portugalia şi din alte ţări. În prezent, grupul include 60 de dansatori şi o orchestră de opt membri, cu următoarele instrumente: clarinet, vioara întâi, vioara a doua, acordeon, contrabas, tobă şi trompetă. Din 2002, coregraful grupului este dansatoarea Ilona Grzanka-Osioska şi au fost abordate noi aranjamente muzicale şi noi coregrafii: dansuri din regiunea Lublin, Taverna - dansuri din regiunea Opoczno sau dansuri ale locuitorilor oraşului Zywiec. Instructorul de canto Krzysztof Turała este managerul muzical al grupului Bychlewianka din 2009, fiind autorul aranjamentelor muzicale ale acestuia.

Asociaţia culturală „Fen Bladi” din Sidi-Bel-Abbes, Algeria

AsociaţiaFen Bladi” promovează dansurile tradiţionale din Algeria, mai ales pe cele din oraşul Sidi Bel Abbes. Înfiinţat de patru ani, grupul folcloric este specializat în dansuri populare din diferite regiuni ale Algeriei, repertoriul său incluzând dansuri complexe precum Touareg-Nehari, Alaoui, Seteifi şi Saf, acompaniate de muzică la flaut şi instrumente tradiţionale precum bendire”, gallal”, farkabou”, derbouka” şi ghaita”. Asociaţia a particiat la multe festivaluri organizate în ţări din întreaga lume, precum Franţa, Polonia, Grecia, Anglia, Tunisia, Turcia sau România (în 2013 şi 2014, la Tulcea şi Galaţi).

           

DUMINICĂ, 2 AUGUST

Formaţia de dansuri Floricică de pe Prut” din Vetrişoaia

Formaţia a fost înfiinţată în 2005, din iniţiativa primarului Vasile Puiu şi a directorului căminului cultural, Ion Lupu, sub îndrumarea maestrului coregraf George Ilaşcu. La primul spectacol, micii dansatori au evoluat în faţa părinţilor şi locuitorilor comunei. În acelaşi an, a urmat sărbătoarea comunei, „La vatra horelor”, unde spectacolul artistic a fost deschis de formaţia locală pe scena Teatrului de vară. Timp de opt ani, formaţia de dansuri a participat la diferite manifestări cultural-artistice, obţinând numeroase premii: premiul I, Focşani, 2011-2014; premiul I, Vaslui – 2012 şi 2014; premiul I, „La porţile Apusenilor”, 2012; premiul I, Lieşti – Galaţi, 2013-2014; premiul de excelenţă, Iaşi – 2014.

Grupul folcloric „Plaiurile Prutului” din Drânceni

Grupul folcloric din comuna Drânceni s-a născut din iniţiativa profesorului Tiberiu Dogariu în anul 2008, care-l coordonează şi în prezent, în calitate de director de cămin cultural, alături de Valeriu Romaşcu, coregraf. Grupul este forrmat din peste o sută de copii împărţiţi în cinci grupe de dansatori, de la preşcolari până la elevi de liceu. Dorinţa lor şi a celor care îi îndrumă este să conserve şi să promoveze datinile şi obiceiurile din Zona Prutului Mijlociu.

Ansamblul folcloric Trandafir de la Moldova” din Huşi

Ansamblul funcţionează în cadrul Casei de cultură „Alexandru Giugaru” din Huşi, înfiinţat la 1 noiembrie 1999, din iniţiativa unor iubitori de folclor: dirijorul Valerică Petraru, conducător artistic al ansamblului, Virginel Solomon şi George Ilaşcu, maeştri coregrafi, şi Sergiu Găină, directorul Casei de cultură. În prezent, ansamblul este format din 200 de dansatori, cu vârste cuprinse între 5 si 28 de ani, alături de care se află 50 de instrumentişti. Repertoriul este structurat pe două secţiuni. Cea dintâi cuprinde piese coregrafice şi muzicale reprezentative pentru judeţul Vaslui, având în vedere zona etnofolclorică Huşi. Cea de-a doua pune în valoare ceea ce este mai semnificativ pentru folclorul românesc în general. Participarea la festivaluri internaţionale precum: „Cânt şi joc pe plai străbun” - Zalău, „Ana Lugojana” -Lugoj, „Peştişorul de aur”- Tulcea, „Cântecele munţilor” - Sibiu, „Doina Covurluiului”- Galaţi şi, nu în ultimul rând „Hora din străbuni” - Vaslui, au adus prestigiu acestui ansamblu. În plus, Ansamblul folcloric „Trandafir de la Moldova” se bucură de un renume aparte şi peste hotare, participând la festivaluri din ţări, precum: Italia, Franţa, Belgia, Elveţia, Germania, Ucraina, Turcia, Moldova.

Ansamblul naţional de dans folcloric „Kalinka”, Novozyibkov, Rusia

Ansamblul „Kalinka”, unul dintre cele mai cunoscute din ţară, a fost creat în 1975, în Novozyibkov, oraş aflat în vestul Rusiei. Cuprinde 35 de membri, incluzând directorul artistic, coregraful, dansatorii şi muzicienii (colectivul total al ansamblului constă din 150 de membri de diferite vârste). Ansamblul deţine un bogat repertoriu (de aproximativ 50 de compoziţii), prezentând variate dansuri naţionale ruseşti. Directorul artistic al ansamblului este Olga Khokhlova. Artiştii ansamblului au costume naţionale pline de culoare şi numeroase (4-5 tipuri), care se potrivesc dansurilor din diferite regiuni ale Rusiei. Ansamblul „Kalinka” este laureat şi a primit numeroase diplome la diferite festivaluri de folclor, naţionale şi internaţionale, participând la festivaluri internaţionale de folclor organizate în Germania, Franţa, Italia, Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Polonia, Turcia.

Grupul de dans folcloric „Samsen” din Bangkok, Thailanda

Grupul funcţionează în cadrul Şcolii Samsenwittayalai, un liceu aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, fondat în 1955. În cadrul şcolii funcţionează un centru cultural, ca o sursă de cunoaştere şi un mijloc de prezervare a culturii thailandeze. Domeniile acoperite de activităţile centrului cultural includ artele spectacolului de muzică şi dans thailandez tradiţional împreună cu modificări creative şi dezvoltări ale acestuia, cunoscute sub denumirea de „dans thailandez tradiţional inovativ”. Între 2002 şi 2010, Şcoala Samsenwittayalai a fost selectată de Ministerul Culturii să reprezinte Thailanda din postura de ambasador cultural, pentru a performa artele spectacolului thailandeze la câteva festivaluri organizate de către C.I.O.F.F. în: Turcia - 2002, Franţa - 2004, Ungaria - 2005, Mongolia - 2006, Italia – 2010.

Ca un moment aparte, cu prilejul susţinerii spectacolului de la Bârlad, grupul din Thailanda s-a deplasat la Pogoneşti, unde a fost întâmpinat de dl Dumitru Andrei şi de către membrii grupului folcloric „Răzeşii”, vizitând muzeul Casa Răzeşului.

LUNI, 3 AUGUST

Ansamblul folcloric de cântece şi dansuri Soleştenii” din Soleşti

           Ansamblul a luat fiinţă în anul 2006, în cadrul Căminului Cultural „Elena Cuza” din Soleşti, din iniţiativa directorului Costel Adam, având la bază un grup de copii. Ulterior, din anul 2009, s-au alăturat noi membri cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani. Ansamblul este alcătuit dintr-un grup vocal, format din oameni maturi, şi un grup de tineri care formează echipa de dansuri populare, la care se adaugă solişti vocali şi instrumentişti. Până în prezent, ansamblul a participat la numeroase festivaluri de folclor din judeţul Vaslui şi din ţară, fiind invitat la numeroase zile ale comunelor, la emisiuni de radio şi de televiziune, şi a obţinut multe premii şi trofee.

Ansamblul de cântece şi dansuri „Alunelul” din Banca

Înfiinţat în anul 2011, cu sprijinul Primăriei Comunei Banca, ansamblul este coordonat de profesoara Mihaela Acasandrei, alături de dirijorul Ioan Spătaru, pentru instrucţia muzicală şi coregraful Ionel Roşu, pentru dansuri populare. A participat la multe festivaluri folclorice, precum: „Cântec joc şi voie bună la Negreşti în bătătură”, premiul special al juriului – 2012, Negreşti; „Fluieraş vasluian”, premiul I – 2013, Iveşti; „Cântec drag din plai străbun”, premiul II – 2015, Vaslui.

Ansamblul de dansuri populare „Codrenii” din Târzii, comuna Olteneşti

Ansamblul „Codrenii” din Târzii a fost înfiinţat în noiembrie 2011 la iniţiativa profesorului Ion Botnaru, care este şi instructorul grupului. După ani de muncă, au fost înregistrate progrese importante, ansamblul reuşind să obţină mai multe premii I la festivaluri, precum ,,Ritmurile Tinereţii” şi ,,Prietenia”. În ceea ce priveşte coregrafia s-a pus accent pe dansuri specifice judeţului Vaslui, în special pe paşi de dans caracteristici satului Târzii, precum ţopăita, paşii de sârbă ş.a. În prezent, ansamblul se bucură de succes, fiind compus din 40 de dansatori şi trei soliste, şi încearcă să facă faţă cu succes competiţiei judeţene.

Ansamblul de dansuri Obârşii negreştene” din Negreşti

Înfiinţat în anul 2008, de profesoara Elvira Grigoraş, ansamblul „Obârşii negreştene” întruneşte copii şi tineri iubitori de folclor şi valorifică scenic cântece şi jocuri populare din zona centrală a Podişului Moldovenesc, beneficiind de consultanţa maestrului coregraf George Ilaşcu.

Ansamblul a participat la numeroase festivaluri folclorice din judeţ şi din întreaga ţară, obţinând numeroase distincţii şi premii: Marele premiu la Festivalul naţional „Aşa-i jocul la români”, Vârfu Câmpului –Botoşani, 2011; Premiul I la Festivalul de folclor pentru copii „Moineşteanca”, Bacău , 2011; Premiul I la Festivalul naţional „La Porţile Apusenilor”, Alba Iulia; 2012; Premiul I la Festivalul internaţional al românilor de pretutindeni „La Fântâna Dorului”, Şimleu Silvaniei, 2012; Premiul I la Festivalul de dans „Ion Andriescu”, Botoşani, 2012; Premiul I la Festivalul de folclor pentru copii „Ca la noi la Covurlui”, Galaţi, 2013

            Ansamblul folcloric „Lugojana” din Lugoj

Înfiinţat în anul 1963 sub egida Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, ansamblul a devenit rapid una din formaţiile artistice foarte apreciate în peisajul cultural local, naţional şi european. Constituit din artişti amatori, 30 de perechi de dansatori, ansamblul este coordonat de maestrul de dans Puiu Munteanu, drept pentru care a fost posibilă abordarea unui repertoriu coregrafic cuprinzând întreaga arie etno-folclorică românească, de la brâul bănăţean până la cel din Muntenia, de la hora ritmată de Moldova până la învârtita de Transilvania, de la bătăile ritmice ale dansului de Oaş până la ritmurile alerte, cu paşi sincopaţi şi strigături ale dansului oltenesc.

Ansamblul Lugojana” a participat la numeroase festivaluri folclorice: Danemarca (1997, 1998, 2001, 2004, 2006); Grecia (1997, 2003, 2012); Franta (1993); Italia (1999, 2005, 2007, 2008, 2009); Serbia (1999, 2001, 2003, 2013, 2014); Ungaria (1994, 1995, 1996, 2005, 2007, 2008, 2009, 2013); Germania (2004), Portugalia 2010;) Cipru(2014); Macedonia(2012, 2013, 2014).

Grupul de dans folcloric „Nea Mesimvria” din Salonic, Grecia

Mesimvria este situată în prefectura Thessaloniki din nordul Greciei, aflată la 15 km distanţă de centrul oraşului. Grupul folcloric aparţine Asociaţiei Culturale „Nea Mesimvria”, creată în 1982, care are grupuri de dansuri folclorice de toate vârstele. În zilele noastre, asociaţia cuprinde peste 340 de dansatori din toate categoriile de vârstă. Grupul folcloric urmăreşte să cultive tradiţia, în mod special dansul, care reflectă atât emoţie cât şi aspecte particulare de viaţă. Mai mult, doreşte să urmărească evoluţia dansului, care este legat de cultură, de contextul social şi economic, şi, în final, doreşte să îl revigoreze şi să îl lege de viaţa modernă. Dansurile şi cântecele ansamblului aduc în faţa spectatorului aspecte diverse din tradiţia folclorică şi din întruchiparea artistică specifice poporului grec, culoarea naţională, originalitatea, temperamentul – sufletul vioi. Dansurile provin din Macedonia grecească (Nordul Greciei), dar şi din late zone (Tracia, Tesalia şi din insule). Costumele populare sunt autentice şi provin din toate părţile dominionului grecesc, având culori şi broderii minunate, în concordanţă cu tradiţia străveche; instrumentele muzicale, precum lira, cimpoiul, cimbalul, clarinetul, lăuta, violina, îmbracă totul într-un mod melodios, prezentând tradiţia folclorică grecească în forma sa completă. Ansamblul a prezentat spectacole la diferite evenimente şi festivaluri din Grecia şi de peste hotare (Serbia, Bulgaria, Turcia, Austria, Ungaria etc.)

Grupul Academiei de Dans „Sausiri” din Colombo, Sri Lanka

Academia de Dans Sausiri a fost creată în 1988 de către guru Samantha Kumarasiri, în urma interesului său ridicat privind muzica şi dansurile tradiţionale din Sri Lanka. Fiind el însuşi un artist de la o vârstă fragedă, guru Samantha Kumarasiri a petrecut mult timp învăţând dansul şi muzica tradiţională de la profesori importanţi şi apoi predându-le, la rândul său, în zone rurale, parte dintre acestea inaccesibile, pentru a ajuta elevii defavorizaţi din aceste zone să pornească pe un drum în domeniul culturii şi artelor. A fost ajutat cu competenţă de către cunoştinţa de atunci şi partenera de viaţă şi soţie de acum, Sagarika, să promoveze domeniul artelor şi a început programele de predare pentru a ajuta elevii talentaţi să ia parte la competiţii; aceasta a fost motivaţia din spatele motivului de a deschide propria academie - „Academia de Dans Sausiri” – în oraşul Gampaha, deşi Samantha este născut în capitala Colombo. Trupa de dans a academiei are un fond de dansatori şi muzicieni talentaţi, ce numără 50 de membri. Repertoriul cuprinde dansul tradiţional Kandyan care şi-a luat numele de la ultima capitală regală a Ceylonului, Kandy, situată la aproximativ 72 de mile (120 de kilometri) de actuala capitală, Colombo. Acest gen este considerat în zilele noastre dansul clasic din Sri Lanka. În terminologia sanscrită, este considerat dans pur (nrtta); înfăţişează un sistem foarte dezvoltat de tala (ritm), realizat de chimvale numite thalampataa. Există cinci tipuri distincte: ves, naiyandi, uddekki, pantheru şi vannams. Guru Samantha Kumarasiri a participat la festivaluri organizate în Japonia - 1994, SUA, Germania, Dubai - 2000, China - 2002, Thailanda - 2007, India – 2009. Academia de Dans Sausiri a luat parte la festivaluri internaţionale organizate în Hong Kong şi Taiwan - 2004, Polonia - 2008, 2009, Coreea de Sus - 2013, India – 2014.

MARŢI, 4 AUGUST

Grupul folcloric de cimpoieri „Floricica” din Perieni

Activitatea formaţiei de cimpoieri „Floricica” se desfăşoară în cadrul Căminului Cultural din comuna Perieni. Ansamblul are în componenţă o formaţie de cimpoieri şi două grupuri de dansuri după cimpoi: tineri şi bătrâni. Melodiile acestor cimpoieri au fost purtate la nenumărate concursuri şi festivaluri din ţară şi de peste hotare: Cehoslovacia – 1971 (premiul „Cimpoiul de Aur”, Strakonice), Italia – 1979 (locul I, Palermo), Spania şi Germania. De asemenea, au obţinut locul I la „Cântarea României”, în 1977; locul I la faza judeţeană a concursului „Joc şi cântec vasluian”, în 1978; locul I la concursul „Comoara Vrancei”, Năruja, 1989. Unul dintre membrii actuali ai formaţiei, deşi la început de drum, a reprezentat comuna Perieni pe scena festivalului „Strugurele de Aur” de la Jidvei, iar în 2008, la Festivalul cântecului şi dansului popular românesc de la Mamaia, a obţinut locul al II-lea.

Fanfara din Valea Mare - Ivăneşti

Cu origini în fanfarele militare din secolul al XIX-lea, Fanfara din Valea Mare a devenit cunoscută în România în anul 1961, când a câştigat premiul I la un concurs naţional. Ulterior, în anul 1994, s-a remarcat peste hotare, în Franţa, la festivalul internaţional de la Dijon, unde a câştigat premiul I. A participat la multe concursuri şi festivaluri din ţară, câştigând premii, precum la Bicaz, în 2003 – premiul I, dar, mai cu seamă, în fiecare an la Festivalul Fanfarelor din judeţul Vaslui, unde s-a aflat pe primul loc de cele mai multe ori: Huşi – 2009, Hoceni – 2011, Vaslui – 2012, Zorleni – 2013. Trupa de fanfară cuprinde 20 de membri, de etnie romă, ale căror vârste cuprind toate generaţiile: de la 16 la 82 de ani. Talentul şi repertoriul sunt preluate în familie de la generaţiile anterioare, aşa cum actualul şef de fanfară, Costel Alexandru, zis Şarambel, a preluat conducerea trupei de la tatăl său, Jenică Alexandru. Nici instrumentele lor nu se sustrag de la această regulă, recordul fiind deţinut de un bas-fligorn vechi de 100 de ani.

Ansamblul de muzică şi dans popular „Izvoraşul” din Cahul, Republica Moldova

Respectând tradiţiile unui ansamblu pro­fesionist, înfiinţat în 1954, de­venit prin autenticitatea spectacolelor o adevărată „şcoală de folclor”, ansamblul profesionist de muzică şi dans popular „Izvoraşul” păstrează şi redă cu o deosebi­tă măiestrie creaţiile muzicale populare, bogatele melodii instru­mentale şi de joc, de jale şi de bucurie. Ansamblul este laureat a mai multor festivaluri naţionale şi internaţio­nale din România, Irak, Bulgaria, India, Ungaria, Franţa, Slovenia, Cehia, Germa­nia, Turcia, Slovacia, Spania şi Portugalia. În 2008, ansamblul „Izvoraşul” a fost premiat cu medalia de aur la Festivalul Mondial al „Jocurilor Delfice” din Saratov, Rusia.

 

Caută ce te interesează

Cele mai importante evenimente

  • Bienala Umorului ,,Constantin Tănase” Ediția a XXIV-a, 2 – 9 octombrie 2016 +

    1. Gala teatrelor de comedie Organizată de Centrul Culturii Tradiționale, gala teatrelor de comedie s-a desfășurat la Casa de Cultură Read More
  • Ouă încondeiate. Icoane - ediția a XIV-a +

    De Florii, în perioada 8-9 aprilie 2017, în Centrul Civic din Vaslui s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a târgului Read More
  • In Memoriam Dan Ravaru (1941 – 2020) +

    Simpozion: Permanențe etnologice (transmis online) cu participarea contribuitorilor Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței” 2 aprilie 2021, Orele 10.30 – 13.00 Muzeul
  • Oua incondeiate 2016 +

    Save Read More
  • Ouă încondeiate. Icoane - Ediţia a XI-a, 2014 +

    Desfăşurat în perioada 12-13 aprilie, 2014, de Florii, târgul de ouă încondeiate și icoane s-a desfășurat în foaierul Casei de Read More
  • Târg de ouă încondeiate. Icoane-Ediția XIII-a, 23-24 aprilie, 2016 +

    În zilele de 23 și 24 aprilie, 2016, de Sfântul Gheorghe și de Florii, în Centrul Civic din Vaslui s-a Read More
  • Lansarea albumului "Măi soldate roșior", 31 martie 2018 +

  • Ziua Națională a Portului Tradițional, Flashmob, 13 mai 2018, Vaslui. +

  • PORTRETUL UNUI MAREȘAL. Constantin Prezan (1861-1943) +

  • Fanfara de la Valea Mare, Ivănesti +

  • Muguri de tezaur Zăpodeni 2016 +

  • Festivalul Hora muzicuțelor Vaslui, 2016 +

  • Târg de primavară, 2019 - Spectacole pentru copii +

  • Targ de primavara, 2019 Spectacol folcloric +

  • OUĂ ÎNCONDEIATE. ICOANE. EDIȚIA XVI-A +

    În acest an, festivalul de meșteșuguri populare închinate obiceiurilor pascale, „Ouă încondeiate. Icoane”, ajuns la ediția a XVI-a, s-a desfășurat
  • 1
  • 2
  • 3

Populare

  • Vălăretul. De la ceremonial la festival
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 8: 16-17 DECEMBRIE 2017
  • APLICAŢII ETNOGRAFICE: Pădureni, 26-28 iunie 2014
  • Concurs de Fotografie ,,Ipostaze etnografice - Datini și obiceiuri de iarnă”
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 1: 3-5 FEBRUARIE 2017
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 2: 10-12 MARTIE 2017
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 3: 5-7 MAI 2017
  • Satul vasluian – tradiție și actualitate Expoziție de fotografie
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 4: 9-11 IUNIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 5: 6-8 IULIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 6: 21-24 SEPTEMBRIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 7: 27-29 OCTOMBRIE 2017

Tema principală a ultimului atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian Tradiție și actualitate”, desfășurat în perioada 16-17 decembrie 2017, a fost dedicată datinilor specifice Crăciunului și Anului Nou. Grupul de fotografi a mers în comuna Cozmești, în satele Bălești (reședința comunei), Cozmești și Fâstâci, cu sprijinul primarului Hristache Sima. Mănăstirea Fâstâci, construită de Mihai vodă Racoviță la 1721, recent restaurată, reprezintă un important monument istoric al județului Vaslui, alături de care se află bisericile de lemn din Bălești și Cozmești. Meșteșugul fierăritului se mai păstrează la Fâstâci, locul unde activează și o fanfară de veche tradiție lăutărească, urmașii robilor mănăstirești.

Read More

Atelier de măşti pentru Anul Nou, costume tradiţionale şi dansuri populare

Păstrarea şi transmiterea tradiţiilor populare a reprezentat tema Aplicaţiilor etnografice: atelier de măşti de Anul Nou, costume tradiţionale şi dansuri populare, desfăşurat în cadrul unuia dintre programele Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui: Coordonarea şi monitorizarea activităţilor căminelor culturale, caselor de cultură şi centrelor culturale.Atelierul s-a desfăşurat în perioada 26-28 iunie 2014, la Centrul Cultural din Pădureni, cu sprijinul Primăriei Comunei Pădureni şi a edilului acesteia, Temistocle Diaconu; responsabil cultural: Andreea Gheorghiu.               

Read More

În perioada 1-23 decembrie 2016, la Vaslui s-a desfășurat Concursul de Fotografie ,,Ipostaze Etnografice – Datini și obiceiuri de iarnă”, ediția I, cu prilejul celei de-a XXXV-a ediții a festivalului ,,Datini și obiceiuri de iarnă”, cu următoarele etape: 1-16 decembrie – înscrierea lucrărilor; 18 decembrie – realizarea fotografiilor în cadrul festivalului; 19-21 decembrie – primirea lucrărilor; 22 decembrie – jurizarea lucrărilor; 23 decembrie – premierea lucrărilor, cu participarea prof. univ. dr. Matei Bejenaru.

Read More

În perioada 3-5 februarie, 2017, s-a desfășurat primul atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 35 de fotografi. Prima zi a fost dedicată aplicațiilor teoretice: compoziție - încadrare - folosirea luminii. În următoarele două zile, sâmbătă și duminică, grupul de fotografi s-a deplasat pe itinerariul: – Tanacu (sat) – Muntenii de Sus (sat și biserica de lemn) – Satu Nou Solești (muzeul etnografic, șezătoare) – Solești (fierărie) – Știoborăni (sat și biserica de lemn) – Miclești (sat) – Mănăstirea Movila lui Burcel. Fiecare participant și-a selectat până în 20 de fotografii pe care le-a postat pe facebook, atât în grupul Pe coclauri vasluiene, cât și în Centrul Culturii Tradiționale Vaslui, însumând peste 520 de imagini.

Read More

 

În perioada 10-12 martie, 2017, s-a desfășurat cel de-al doilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 40 de fotografi.

Read More

În perioada 5-7 mai, 2017, s-a desfășurat al treilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 37 de fotografi.

Read More

Proiectul ,,Satul vasluian - tradiție și actualitate, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, a continuat cu cea de-a treia expoziție de fotografie, în perioada 12 iulie - 2 septembrie, 2018, la Palatul Culturii din Iași, în sălile Muzeului Etnografic al Moldovei. Vernisajele expozițiilor precedente, din 15 ianuarie și 31 martie, 2018, au avut loc la Vaslui, cu fotografii din atelierele primei jumătăți a anului 2017. Expoziția de la Iași reprezintă a sinteză a tuturor atelierelor, din 2017 și 2018.

Realizate de fotografi vasluieni în cadrul atelierelor coordonate de Sorin Onișor, în cursul anului 2017, și continuate în acest an, independent, fiind străbătute 40 de comune ale județului, cu satele componente, de către un grup de 35 de fotografi, lucrările surprind, în 68 de instantanee fotografice, oameni și locuri, meșteșuguri și obiceiuri de ieri și de azi, din satele vasluiene.

 

Read More

Al patrulea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian - Tradiție și actualitate s-a desfășurat perioada 9-11 iunie 2017, cu participarea a 20 de fotografi, în comunele Zăpodeni (cu Telejna, Butucăria și Uncești), unde au fost vizitate case vechi (două case din lemn, din Zăpodeni, se află la muzeele în aer liber de la București și Golești-Argeș), beciuri de piatră, biserica de lemn, conacul Lambrino, meșteri dogari, fierari, cojocari, stână; Vulturești (cu Buhăiești), unde se remarcă muzeul școlii înființat de profesorul universitar Mircea Ciubotaru, și biserica de lemn din Buhăiești; Lipovăț (cu Chițoc și Căpușneni), cu case împodobite cu broderii din lemn, beciuri de piatră, biserica de lemn, meșteri lemnari și fierari, prisacă; Costești (cu Chițcani și Pârvești), cu mănăstirea de lemn de la Pârvești și Podul Doamnei (monument istoric).

Read More

Cel de-al cincilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian - Tradiție și actualitate s-a desfășurat în perioada 6-8 iulie 2017, cu participarea a 18 de fotografi, în zona orașului Murgeni, obiectivul principal fiind Valea Prutului, cu satul și lacul Cârja. Dintre obiectivele urmărite: case vechi acoperite cu stuf, vechea biserică construită din paiantă (lemn și lut), printre puținele de acest fel din județul Vaslui, meșteri fierari, dar, mai cu seamă, pescuitul și peisajul specific văii Prutului.

Read More

Tema principală a celui de-al șaselea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian Tradiție și actualitate”, desfășurat pe teren în perioada 21-24 septembrie 2017, a fost dedicată culesului viilor din podgoria Hușilor, alături de obiectivele obișnuite: meșteri fierari și lemnari, arhitectura țărănească ș.a. Cercetarea etnografică s-a desfășurat în comuna Bunești-Averești, cu sprijinul primarului Vasile Tărăgan, în satele Averești, Roșiori, Bunești și Tăbălăiești, fiind vizată Crama Averești, cu conacul, vechiul beci din secolul al XIX-lea și moara de la 1910, care au aparținut familiei proprietarului Ștefan Negruzzi.

Read More

Atelierul de fotografie din cadrul proiectului “Satul vasluian – tradiție și actualitate”, din perioada 27-29 octombrie 2017, s-a desfășurat în comuna Hoceni (în satele Hoceni, Șișcani, Tomșa, Oțeleni și Barboși), situată în arealul văii Elanului, în fostul ținut Fălciu, în comuna Dumești (în satele Dumești, Dumeștii Vechi și Schinetea), aflată pe cursul superior al râului Bârlad, precum și în satul Țibăneștii Buhlii, cea mai veche localitate din județul Vaslui, atestată documentar la 1399, din comuna Băcești.

Read More