Târg de jucării. Ediția a II-a, 1 iunie 2016

Desfășurat în Parcul Copou din Vaslui, ediția a II-a a acestui eveniment a venit și în acest an, în întâmpinarea Zilei Internaționale a Copilului. Organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Primăria Municipiului Vaslui, la eveniment au participat peste 1700 de copii din ciclul gimnazial, majoritatea din clasele primare, de la toate cele zece școli gimnaziale din municipiul Vaslui, sub îndrumarea cadrelor didactice. Numeroasele jucării pe care copiii le-au adus, au făcut obiectul unei “târguieli”, schimb sau vânzare, în vederea inițierii acestora în spiritul antreprenorial, însă majoritatea jucăriilor au fost donate pentru copiii din mediul rural, peste 40 de saci.

De asemenea, în cadrul campaniei „Donează o carte pentru Spitalul Judeţean Vaslui”, iniţiată de Ziarul de Vaslui, au fost strânse câteva sute de cărți. Alături de școlile din orașul Vaslui, amintim participarea școlii din comuna Coroiești, care a donat pachete cu haine și jucării, în cadrul Târgului de Jucării. Atmosfera evenimentului a fost întreținută de actorii teatrului de păpuși al trupei Funny Art din Iași, care i-a introdus pe cei mici în lumea poveștilor, împreună cu desenele pe asfalt.

În perioada care a urmat, împreună cu reprezentanții presei, ne-am deplasat în teren și am distribuit jucăriile în grădinițele și clasele primare din școlile a cinci comune din județul Vaslui: Roșiești, Vutcani, Găgești, Viișoara și Dodești (7 iunie), iar cărțile au ajuns la Spitalul Județean Vaslui (8 iunie).

Cu prilejul Târgului de Jucării, au fost tipărite două volume care cuprind folclorul copiilor, lucrări care se înscriu în activitatea fundamentală a instituției noastre, de cercetare și promovare a culturii populare: Jocuri de ieri pentru copiii de azi în județul Vaslui (autori: Dumitru Andrei, Dan Ravaru) şi Jocuri de copii în faţa blocului (autor: Radu Bobică).