SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 6: 21-24 SEPTEMBRIE 2017
Tema principală a celui de-al șaselea atelier de fotografie din cadrul proiectului “Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, desfășurat pe teren în perioada 21-24 septembrie 2017, a fost dedicată culesului viilor din podgoria Hușilor, alături de obiectivele obișnuite: meșteri fierari și lemnari, arhitectura țărănească ș.a. Cercetarea etnografică s-a desfășurat în comuna Bunești-Averești, cu sprijinul primarului Vasile Tărăgan, în satele Averești, Roșiori, Bunești și Tăbălăiești, fiind vizată Crama Averești, cu conacul, vechiul beci din secolul al XIX-lea și moara de la 1910, care au aparținut familiei proprietarului Ștefan Negruzzi.
Apoi, în Bunești a fost recreată atmosfera culesului viilor din gospodăria țărănească de odinioară, cu “zdroghitul” strugurilor în călcător (sau lin). Meșterii fierari și împletitori din răchită, din Bunești, precum și cel lemnar din Tăbălăiești, au stat în atenția fotografilor. Ulterior, echipa s-a deplasat în comuna Pădureni, aflată tot în zona Hușilor, unde vestigiile lumii satului de odinioară stau martore la muzeul “Casa Bunicilor”, o veche gospodărie țărănească conservată prin grija primăriei și a primarului Temistocle Diaconu.
La acest atelier au participat 13 fotografi, însă la concursul pentru cea mai bună fotografie s-au înscris doar 10 concurenți. Fotografiile au fost votate în cadrul grupului de facebook “Pe coclauri vasluiene”. Pentru prima dată, votul pentru cea mai bună fotografie a fost la egalitate între doi concurenți,: Mironescu Miruna – “Copilăria pe uliță” și Borodoceanu Daniel - “Orașul dintre vii”; prin umare, premiul în valoare de 200 de lei a fost împărțit între cei doi câștigători.
Clasament:
Locul 1: Mironescu Miruna și Brodoceanu Daniel
Locul 2: Cărare Elena
Locul 3: Ebrașu Daniela
Ceilalți participanți: Buculeasa Liviu, Clapa Paul, Iorga Vlad, Poiană Cipolin, Simionică Constantin, Rusu Vivian.