SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 8: 16-17 DECEMBRIE 2017
Tema principală a ultimului atelier de fotografie din cadrul proiectului “Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, desfășurat în perioada 16-17 decembrie 2017, a fost dedicată datinilor specifice Crăciunului și Anului Nou. Grupul de fotografi a mers în comuna Cozmești, în satele Bălești (reședința comunei), Cozmești și Fâstâci, cu sprijinul primarului Hristache Sima. Mănăstirea Fâstâci, construită de Mihai vodă Racoviță la 1721, recent restaurată, reprezintă un important monument istoric al județului Vaslui, alături de care se află bisericile de lemn din Bălești și Cozmești. Meșteșugul fierăritului se mai păstrează la Fâstâci, locul unde activează și o fanfară de veche tradiție lăutărească, urmașii robilor mănăstirești.
Totodată, la Fâstâci și Bălești se păstrează obiceiului vălăretului, al alaiului cu mascați al Caprei Mari de Anul Nou, cu unele dintre cele mai frumoase măști tradiționale. De altfel, în cursul zilei următoare, 17 decembrie, la Vaslui s-a desfășurat ediția a XXXVI-a a festivalului anual consacrat Datinilor și obiceiurilor de iarnă, la care au participat 30 de formații din localitățile județului Vaslui, cu peste 800 de participanți, alături de care s-a aflat și alaiul urșilor din Comănești-Bacău.
La concursul pentru cea mai bună fotografie s-au înscris 15 participanți la atelier. Fotografiile au fost votate în cadrul grupului de facebook “Pe coclauri vasluiene”, însoțite de argumente. De această dată, premiul pentru cea mai bună fotografie a fost câștigat, la egalitate, de patru concurenți: Petru Huhurez – “Ursarul”, Aura Luchian – “Fata și măștile”, Miruna Mironescu – “Ursul” și Ioan Toderașcu – “Proba de dublu”. Ceilalți participanți: Cornelius Drăgan, Bogdan Raba, Mihai Agavriloaie, Daniel Brodoceanu, Radu Napcori, Constantin Simionică, Daniel Iureanu, Valentin Ștefan, Liviu Buculeasa, Eduard Prepeliță, Cipolin Poiană.