EXPOZIȚIE DE ARTĂ NAIVĂ
- Details
- Published: Sunday, 30 January 2022 21:14
În perioada 16 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022, în sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui s-a desfășurat expoziția de artă naivă ce a reunit lucrările pictorilor: Paula Iacob, Maricela Istrate și Costică Onuță. Cei trei artiști deși se bucură de o recunoaștere națională și internațională sunt foarte puțin cunoscuți la nivel județean, aceasta fiind prima expoziție comună a lor.
Evenimentul organizat de: Consiliul Județean Vaslui, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui și Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a fost deschis pe 16 decembrie 2021, ora 12.00, cu vernisajul expoziției de artă naivă prezentat de dr. Ioana Repciuc, cercetător științific, șef al Departamentului de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide" de la Academia Română - Iași.
La eveniment au participat: echipele instituțiilor organizatoare, profesori de artă plastică din liceele vasluiene alături de elevi, precum și invitați din partea celor trei artiști expozanți.
“Sunt invitați să treacă pragul expoziției toți iubitorii de artă naivă pentru a se bucura de imaginarul pictorului naiv, de universul său ce nu se limitează la spaţiul ruralităţii şi tradiţionalismului, ci se extinde spre fabulous”, a declarat Anca Isabela Iacob, consultant artistic CJCPCT Vaslui, responsabila de eveniment.
Un alt element de interes l-a constituit atelierul de artă naivă, care s-a desfășurat în perioada 16-20 decembrie 2021, în sala „TinArt” a Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Timp de trei zile, cei mai talentați elevi din școlile și liceele vasluiene, copii premiați de C.J.C.P.C.T. Vaslui în cadrul concursului de identitate vizuală „Hora din străbuni”, au participat la un atelier de pictură naivă cu tema „Datini și obiceiuri de iarnă”, sub îndrumarea trainerilor: Paula Iacob, Maricela Istrate și Costică Onuță.
“În scopul încurajării și promovării tinerilor artiști, lucrările realizate în cadrul workshop-ului au făcut obiectul unui concurs, munca acestora fiind recompensată cu premii în bani. De asemenea, lucrările rezultate vor fi parte integrantă a expoziției pe care o puteți vizita până pe 3 ianuarie 2022, în sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui”, a declarat Anca Isabela Iacob.
Locul I – Drangoi Paula, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui
Popliuc Cuza Denisa-Maria, Liceul Teoretic „Mihail Kogălnicenu” Vaslui
Topor Alexandra-Andreea, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui
Locul al II-lea - Popliuc Cuza Daria, Școala Gimnazială „Elena Cuza” Vaslui
Cârlan Gabriel Silvian, Școala Gimnazială „Elena Cuza” Vaslui
Pruteanu Alexandra, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui
Achiricioaie Maria, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui
Locul al III-lea – Ivan Alexia Ștefania, Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui
Morariu Raluca, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui
Anca Iacob, consultant artistic CJCPCT Vaslui
https://cjcpctvs.ro/index.php/216-expozitie-de-arta-naiva#sigProIdddb79d2dd2