Expozitie de arta naiva Costica Onuta

Expoziție de artã naivã

Costică Onuță - Terapia prin culoare

Arta naivă, ca formă de afirmare a individualității, reprezintă modalitatea cea mai facilă prin care artistul poate comunica fără prejudecăți de limbaj, prin care ni se dezvăluie în întregime, într-o manieră din care nu lipsește comicul.

Departe de a fi o „artă amatoare", arta naivă trasformă realitatea într-o poveste creionând-o „copilărește”, conferindu-i o atmosferă jovială care încântă sufletul și ochiul. Această stare de ingenuitate transcede și din picturile dlui Costică Onuță, reprezentant de seamă al artei naive din zona Moldovei.

Începuturile lui Costică Onuță ca artist sunt legate de întâlnirea cu dl. Eugen Balan, profesor al Școlii populare de artă din Vaslui, despre care maestrul spune că i-a ales drumul. Și nimic nu a fost întâmplător! Aflat într-un moment de cotitură al vieții sale, diagnosticat cu o boală necrutățoare, pictorul devine conștient, de puterea pe care culorile o au asupra sa. „Teoria culorilor” a lui Goethe,  își confirmă valabilitatea, funcționând ca o terapie, ce va reuși să-i pună în armonie mintea şi spiritul în cei 42 de ani care s-au scurs de atunci.

Tehnica lui se îmbunătățește odată cu trecerea anilor dar un rol hotărâtor în desăvârșirea lui ca artist îl au întâlnirile internaționale cu artiști profesioniști în cadrul rezidențelor artistice desfășurate în: Belgia, Elveţia, Spania, Andorra, Franţa, Lituania şi Marea Britanie.

Lucrările sale sunt inspirate din viața satului, din natură, abordând teme aparent banale: obiceiuri de iarnă, scene din viața de zi cu zi a satului natal sau alegorii diverse.

Mesajul artistului este simplu, are umor subtil specific satului românesc tradiţional şi impresionează cu atitudinea plastică şi frumusețea expresiei artistice.

Creația artistului ajunge să fie cunoscută la nivel național dar mai ales internațional, picturile sale regăsindu-se în expoziții organizate la: New York, Paris, Viena, Veneția, Bangkok, Madrid sau Salonic.

Ca o recunoaștere a valorii sale, în 2011, maestrul Onuță primește distincția - «Cel mai bun pictor naiv al anului».

“Costică Onuță reușește, ca prin acuratețea și coloristica imaginii, prin gradul de perfecționare a mijloacelor de limbaj și de expresie plastică, să ne povestească într-un mod inconfundabil și plin de fascinație despre mirifica lume a satului. Lucrările sale demonstrează, cu prisosință, că și-a însușit acele reguli de bază ale construcției imaginii, ale armoniei, dozajului și echilibrului cromatic, fiind totodată nelispsit și umorul, ca element constitutiv al artei naive”. - Petru Necula.

De la pictura pe pânză la ilustrația grafică

Se spune că pictorii sunt scriitori ce își înmoaie pensonul în suflet. Nimic mai adevărat! Sensibil și empatic, artistul Costică Onuță răspunde pozitiv inițiativei cercetătoarei Laurei Jinga Iliescu de a realiza o carte, din a cărei vănzări să poată ajuta copiii străzii.

Astfel, în anul 2015 apare la editura MIORITICS, o lucrare inedită cu legende culese din Transilvania şi interpretate grafic de Costică Onuță - “Legende si istorioare din colinele Transilvaniei”.

“Pictura este poezie tăcută” spunea Plutarh, iar transpunerea în artă a acestor scurte povestioare  confirmă întru totul această afirmație.

Costică Onuță la 70 de ani

Pentru “naivul” din Draxeni, așa cum este cunoscut în lumea artistică, luna februarie reprezintă motiv de sărbătoare întrucât pe data de 21 își serbează ziua de naștere. Anul acesta, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui și-a propus să marcheze acest moment important din viața artistului printr-o expoziția personală deschisă publicului vasluian.

Expoziția însumează un număr de 40 de lucrări, realizate în ultimii cinci ani, pe care pictorul le consideră desăvârșite întrucât “până la 60 de ani un artist acumulează, abia după 60 de ani pictează“, iar un “naiv” adevărat, precum Costică Onuță, pictează chiar și pe lună.

Tablourile expuse - “ochiuri de geam de Românie rurală“- exprimă o personalitatea bine conturatã si o amprentã creativã total particulară - “Costică Onuţă, îşi îmbracă, fie iarnă, fie vară, personajele cu mănuşi de protecţie contra unui frig imaginar. A găsit o soluţie simplă pentru o problemă grafică destul de complicată. Astfel, el ne-a aruncat şi nouă provocator mănuşa. Fiindu-i alături, îl anunţ că în ceea ce mă priveşte, mănuşa a fost ridicată... “ – Valentin Ciucă.

Din păcate artistul datorită căruia “arta naivă românească a dobîndit un pol de interes dincolo de o formulă personală de expresie“ are și un mare regret - lipsa de interes a tinerei generații de a duce mai departe arta naivă. “În afara celor 30-40 de artiști naivi, toți trecuți de 70 de ani, din spate nu vine nimeni! Nu-i interesează!“

Anca Isabela Iacob, consultant artistic CJCPCT Vaslui

Cele mai importante evenimente

  • Bienala Umorului ,,Constantin Tănase” Ediția a XXIV-a, 2 – 9 octombrie 2016 +

    1. Gala teatrelor de comedie Organizată de Centrul Culturii Tradiționale, gala teatrelor de comedie s-a desfășurat la Casa de Cultură Read More
  • Ouă încondeiate. Icoane - ediția a XIV-a +

    De Florii, în perioada 8-9 aprilie 2017, în Centrul Civic din Vaslui s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a târgului Read More
  • In Memoriam Dan Ravaru (1941 – 2020) +

    Simpozion: Permanențe etnologice (transmis online) cu participarea contribuitorilor Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței” 2 aprilie 2021, Orele 10.30 – 13.00 Muzeul
  • Oua incondeiate 2016 +

    Save Read More
  • Ouă încondeiate. Icoane - Ediţia a XI-a, 2014 +

    Desfăşurat în perioada 12-13 aprilie, 2014, de Florii, târgul de ouă încondeiate și icoane s-a desfășurat în foaierul Casei de Read More
  • Târg de ouă încondeiate. Icoane-Ediția XIII-a, 23-24 aprilie, 2016 +

    În zilele de 23 și 24 aprilie, 2016, de Sfântul Gheorghe și de Florii, în Centrul Civic din Vaslui s-a Read More
  • Lansarea albumului "Măi soldate roșior", 31 martie 2018 +

  • Ziua Națională a Portului Tradițional, Flashmob, 13 mai 2018, Vaslui. +

  • PORTRETUL UNUI MAREȘAL. Constantin Prezan (1861-1943) +

  • Fanfara de la Valea Mare, Ivănesti +

  • Muguri de tezaur Zăpodeni 2016 +

  • Festivalul Hora muzicuțelor Vaslui, 2016 +

  • Târg de primavară, 2019 - Spectacole pentru copii +

  • Targ de primavara, 2019 Spectacol folcloric +

  • OUĂ ÎNCONDEIATE. ICOANE. EDIȚIA XVI-A +

    În acest an, festivalul de meșteșuguri populare închinate obiceiurilor pascale, „Ouă încondeiate. Icoane”, ajuns la ediția a XVI-a, s-a desfășurat
  • 1
  • 2
  • 3

Populare

  • Vălăretul. De la ceremonial la festival
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 8: 16-17 DECEMBRIE 2017
  • APLICAŢII ETNOGRAFICE: Pădureni, 26-28 iunie 2014
  • Concurs de Fotografie ,,Ipostaze etnografice - Datini și obiceiuri de iarnă”
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 1: 3-5 FEBRUARIE 2017
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 2: 10-12 MARTIE 2017
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 3: 5-7 MAI 2017
  • Satul vasluian – tradiție și actualitate Expoziție de fotografie
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 4: 9-11 IUNIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 5: 6-8 IULIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 6: 21-24 SEPTEMBRIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 7: 27-29 OCTOMBRIE 2017

Tema principală a ultimului atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian Tradiție și actualitate”, desfășurat în perioada 16-17 decembrie 2017, a fost dedicată datinilor specifice Crăciunului și Anului Nou. Grupul de fotografi a mers în comuna Cozmești, în satele Bălești (reședința comunei), Cozmești și Fâstâci, cu sprijinul primarului Hristache Sima. Mănăstirea Fâstâci, construită de Mihai vodă Racoviță la 1721, recent restaurată, reprezintă un important monument istoric al județului Vaslui, alături de care se află bisericile de lemn din Bălești și Cozmești. Meșteșugul fierăritului se mai păstrează la Fâstâci, locul unde activează și o fanfară de veche tradiție lăutărească, urmașii robilor mănăstirești.

Read More

Atelier de măşti pentru Anul Nou, costume tradiţionale şi dansuri populare

Păstrarea şi transmiterea tradiţiilor populare a reprezentat tema Aplicaţiilor etnografice: atelier de măşti de Anul Nou, costume tradiţionale şi dansuri populare, desfăşurat în cadrul unuia dintre programele Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui: Coordonarea şi monitorizarea activităţilor căminelor culturale, caselor de cultură şi centrelor culturale.Atelierul s-a desfăşurat în perioada 26-28 iunie 2014, la Centrul Cultural din Pădureni, cu sprijinul Primăriei Comunei Pădureni şi a edilului acesteia, Temistocle Diaconu; responsabil cultural: Andreea Gheorghiu.               

Read More

În perioada 1-23 decembrie 2016, la Vaslui s-a desfășurat Concursul de Fotografie ,,Ipostaze Etnografice – Datini și obiceiuri de iarnă”, ediția I, cu prilejul celei de-a XXXV-a ediții a festivalului ,,Datini și obiceiuri de iarnă”, cu următoarele etape: 1-16 decembrie – înscrierea lucrărilor; 18 decembrie – realizarea fotografiilor în cadrul festivalului; 19-21 decembrie – primirea lucrărilor; 22 decembrie – jurizarea lucrărilor; 23 decembrie – premierea lucrărilor, cu participarea prof. univ. dr. Matei Bejenaru.

Read More

În perioada 3-5 februarie, 2017, s-a desfășurat primul atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 35 de fotografi. Prima zi a fost dedicată aplicațiilor teoretice: compoziție - încadrare - folosirea luminii. În următoarele două zile, sâmbătă și duminică, grupul de fotografi s-a deplasat pe itinerariul: – Tanacu (sat) – Muntenii de Sus (sat și biserica de lemn) – Satu Nou Solești (muzeul etnografic, șezătoare) – Solești (fierărie) – Știoborăni (sat și biserica de lemn) – Miclești (sat) – Mănăstirea Movila lui Burcel. Fiecare participant și-a selectat până în 20 de fotografii pe care le-a postat pe facebook, atât în grupul Pe coclauri vasluiene, cât și în Centrul Culturii Tradiționale Vaslui, însumând peste 520 de imagini.

Read More

 

În perioada 10-12 martie, 2017, s-a desfășurat cel de-al doilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 40 de fotografi.

Read More

În perioada 5-7 mai, 2017, s-a desfășurat al treilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 37 de fotografi.

Read More

Proiectul ,,Satul vasluian - tradiție și actualitate, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, a continuat cu cea de-a treia expoziție de fotografie, în perioada 12 iulie - 2 septembrie, 2018, la Palatul Culturii din Iași, în sălile Muzeului Etnografic al Moldovei. Vernisajele expozițiilor precedente, din 15 ianuarie și 31 martie, 2018, au avut loc la Vaslui, cu fotografii din atelierele primei jumătăți a anului 2017. Expoziția de la Iași reprezintă a sinteză a tuturor atelierelor, din 2017 și 2018.

Realizate de fotografi vasluieni în cadrul atelierelor coordonate de Sorin Onișor, în cursul anului 2017, și continuate în acest an, independent, fiind străbătute 40 de comune ale județului, cu satele componente, de către un grup de 35 de fotografi, lucrările surprind, în 68 de instantanee fotografice, oameni și locuri, meșteșuguri și obiceiuri de ieri și de azi, din satele vasluiene.

 

Read More

Al patrulea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian - Tradiție și actualitate s-a desfășurat perioada 9-11 iunie 2017, cu participarea a 20 de fotografi, în comunele Zăpodeni (cu Telejna, Butucăria și Uncești), unde au fost vizitate case vechi (două case din lemn, din Zăpodeni, se află la muzeele în aer liber de la București și Golești-Argeș), beciuri de piatră, biserica de lemn, conacul Lambrino, meșteri dogari, fierari, cojocari, stână; Vulturești (cu Buhăiești), unde se remarcă muzeul școlii înființat de profesorul universitar Mircea Ciubotaru, și biserica de lemn din Buhăiești; Lipovăț (cu Chițoc și Căpușneni), cu case împodobite cu broderii din lemn, beciuri de piatră, biserica de lemn, meșteri lemnari și fierari, prisacă; Costești (cu Chițcani și Pârvești), cu mănăstirea de lemn de la Pârvești și Podul Doamnei (monument istoric).

Read More

Cel de-al cincilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian - Tradiție și actualitate s-a desfășurat în perioada 6-8 iulie 2017, cu participarea a 18 de fotografi, în zona orașului Murgeni, obiectivul principal fiind Valea Prutului, cu satul și lacul Cârja. Dintre obiectivele urmărite: case vechi acoperite cu stuf, vechea biserică construită din paiantă (lemn și lut), printre puținele de acest fel din județul Vaslui, meșteri fierari, dar, mai cu seamă, pescuitul și peisajul specific văii Prutului.

Read More

Tema principală a celui de-al șaselea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian Tradiție și actualitate”, desfășurat pe teren în perioada 21-24 septembrie 2017, a fost dedicată culesului viilor din podgoria Hușilor, alături de obiectivele obișnuite: meșteri fierari și lemnari, arhitectura țărănească ș.a. Cercetarea etnografică s-a desfășurat în comuna Bunești-Averești, cu sprijinul primarului Vasile Tărăgan, în satele Averești, Roșiori, Bunești și Tăbălăiești, fiind vizată Crama Averești, cu conacul, vechiul beci din secolul al XIX-lea și moara de la 1910, care au aparținut familiei proprietarului Ștefan Negruzzi.

Read More

Atelierul de fotografie din cadrul proiectului “Satul vasluian – tradiție și actualitate”, din perioada 27-29 octombrie 2017, s-a desfășurat în comuna Hoceni (în satele Hoceni, Șișcani, Tomșa, Oțeleni și Barboși), situată în arealul văii Elanului, în fostul ținut Fălciu, în comuna Dumești (în satele Dumești, Dumeștii Vechi și Schinetea), aflată pe cursul superior al râului Bârlad, precum și în satul Țibăneștii Buhlii, cea mai veche localitate din județul Vaslui, atestată documentar la 1399, din comuna Băcești.

Read More