Tănase XXV

Înființat în 1970 și organizat bienal, Festivalul Internațional al Umorului „Constantin Tănase” a ajuns în 2018 la ediția a XXV-a, desfășurată în perioada 30 septembrie – 7 octombrie. Și de această dată, organizatorii celor trei secțiuni ale festivalului au fost: Consiliul Județean Vaslui, prin instituțiile subordonate, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul”, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” și Teatrul „Victor Ion Popa”, împreună cu Primăria Municipiului Vaslui.

În cadrul Galei teatrelor de comedie­, desfășurată în Centrul Civic și pe scena Casei de Cultură „C. Tănase”,  s-au jucat 21 de spectacole, cu 41 de actori. Deschiderea festivalului, în Centrul Civic, pe 30 septembrie, la orele 13, a aparținut Teatrul “Masca” cu un spectacol de mișcare, NOI, dedicat Centenarului Marii Uniri, în care un grup de 11 țărani, treziți dintr-un somn de 100 de ani se întorc la Alba-Iulia. În același loc, după amiază, la orele 17, a avut loc parada costumelor de teatru realizată de trupa Funny Art din Iași și grupul de voluntari, urmată, la ora 18, de cel de-al doilea spectacol al Teatrului Masca, de statui vivante, “Strigătele Parisului”, care a redat atmosfera secolului al XIX-lea

În sala mare a Casei de Cultură „Constantin Tănase”, în fiecare dintre cele opt zile, publicul s-a putut bucura de 10 reprezentații teatrale susținute de: Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” (Tănasă... la el acasă), Teatrul Național „Mihai Eminescu” – Chișinău (Steaua fără nume), Teatrul „Radu Stanca” – Sibiu (Iubire cu năbădăi), Teatrul Odeon (Gaițele), Teatrul de Comedie (Breaking News), Teatrul „Mihai Eminescu” – Botoșani (Bocitoarele vesele), Teatrul Național Târgu Mureș, Compania Liviu Rebreanu (Dinte pentru dinte), două spectacole independente (Acum ori niciodată și All Inclusive) și un recital susținut de Ada Milea și Bobo Burlăcianu. Un alt spectacol, susținut în Piața Independenței, a fost cel al trupei Fără Zahăr.

Orice festival lasă în urma sa impresii diverse, gusturile publicului reflectând mediul cultural-artistic al unei urbe. La Vaslui, unde nu există teatru și stagiune, participarea tuturor teatrelor din țară în decursul unei aproape jumătăți de veac, chiar dacă odată la doi ani, a reprezentat o șansă uriașă de îmbogățire culturală. Am avut prilejul, la această ediție, să vedem piese clasice, în interpretări și adaptări noi. Avem în vedere Gaițele lui Alexandru Kirițescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu Dorina Lazăr în rolul Anetei Duduleanu, cu Pavel Bartoș ca Ianache Duduleanu, și cu doi actori, Ionel Mihăilescu și Constantin Cojocaru, ca travestiuri în rolurile personajelor Lena și Zoia. În Steaua fără nume, de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub, o piesă care nu se remarcă neapărat prin umor, Petru Oistric a reușit un memorabil joc actoricesc în registru comic, în rolul șefului gării. O altă piesă a lui Mihail Sebastian, Ultima oră, cu un subiect actual zilelor noastre, trusturile media, a fost adaptată de Mircea Cornișteanu, jucată ca Breaking News, cu George Mihăiță în rolul lui George Bucșan. De asemenea, a fost jucată o adaptare a lui Cristian Juncu, Dinte pentru dinte, după Yasmina Reza, autoare cunoscută publicului vasluian printr-o reprezentație din edițiile trecute. În aceeași ordine de idei, a putut fi revăzută, în interpretarea actorilor teatrului din Botoșani, o adaptare a lui Alexandru Vasilache după Shakespeare, Bocitoarele vesele, piesă jucată, la edițiile trecute, și de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Spectacolele de teatru s-au înscris registrului comic al festivalului. Anul acesta a fost prezent și teatrul din Sibiu, Iubire cu năbădăi, în regia lui Șerban Puiu, alături de spectacole independente, din ce în ce mai prezente la festival, precum Acum ori niciodată, în regia lui Mihai Constantin, cu Șerban Pavlu, Mirela Oprișor sau Gheorghe Ifrim, și All Inclusive, în regia lui Vlad Zamfirescu, cu Medeea Marinescu și Marius Manole.

Festivalul s-a adresat și copiilor, organizatorii venind în întâmpinarea acestora cu  două spectacole: Păcală (Teatrul Țăndărică) și Rossini și povestea lui Willhelm Tell (Teatrul Odeon și Asociația Clasic e fantastic).

În sala studio „Valentin Silvestru”, începând cu orele 17.30, timp de șase zile s-au jucat cinci spectacole, începând cu cel regizat de Sorin Poamă, O lume nouă, realizat de Școala de scriere dramatică „Scrie despre tine” cu implicarea liceenilor vasluieni, cu două reprezentații, și continuând cu recitalul de poezie al actorului Constantin Chiriac (Domnule și frate Eminescu), Lettice și Leușteanul (Teatrul Arte dell’Anima) și două spectacole independente: Te iubesc dar nu pe tine și Micul prinț.

O nouă propunere a festivalului pentru acestă ediție, adresată publicului vasluian, a reprezentat-o Carvana TIFF, pentru promovarea filmului romnânesc. În fiecare seară, vreme de șase zile (1-6 octombrie), la Teatrul de Vară au rulat șase filme: Foxtrot, Charleston, Ghinionistul, Breaking News, Povestea iubirii și Hawaii.

Un grup de 140 de voluntari, elevi din liceele vasluiene, a întreținut atmosfera necesară unui festival de teatru. Participarea publicului a fost numeroasă, potrivit abonamentelor și biletelor puse în vânzare, toate epuizate, fiind în jur de 3000 de spectatori în sălile de spectacole, la care se adaugă cei de la reprezentațiile în aer liber, adică aproximativ 6000 de spectatori în cele opt zile de festival.

*

Publicul bârlădean s-a bucurat de patru reprezentații în cadrul festivalului, jucate pe  scena Teatrului „Victor Ion Popa”: 29 septembrie, Tănasă... la el acasă (Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”), 4 octombrie, Vechornytsi/Șezătoare (Teatrul Academic „Koleso/Roata” din Kiev, Ucraina), 5 octombrie, Și râsul ne unește (Grupul Vouă) și 6 octombrie, Plicul (Teatrul „Victor Ion Popa”).

Tot la Bârlad, în ziua de 5 octombrie s-a desfășurat concursul de interpretare satirică pentru amatori, fiind înscrise 13 numere. Trofeul festivalului a fost câștigat de Constantin Tiron din Câmpulung Moldovenesc, iar premiul I de grupul “Experiment 77” din Făgăraș. Au mai fost acordate: două premii II, două premii III, trei mențiuni, precum și cinci premii speciale. În ultima zi a festivalului, în seara de gală, pe scena Casei de Cultură au evoluat Constantin Tiron (Coupé Tănase), câștigătorul trofeului și Maria Iosep (Ursul păcălit de vulpe), câștigătoarea premiului de Juventute.

*

În cadrul Salonului internațional de caricatură, organizat de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”, a avut loc, duminică, 30 septembrie, vernisajul expoziției-concurs „România 100”, în sala „Arta”, Marele Premiu fiindu-i acordat lui Cristian Vecerdea, pentru lucrarea dedicată regelui Ferdinand Întregitorul, precum și expozițiile lui Marian Avramescu („Oamenii Centenarului”) și Costel Pătrășcan. Expoziții de grup și personale au fost organizate în foaierul Casei de Cultură, Pavel Botezatu fiind laureatul Premiului de Onoare pentru întreaga activitate, precum și în foaierul Primăriei Municipiului Vaslui, pentru Victor Eugen Mihai – VEM 50.

Pe toate perioada desfășurării festivalului, potrete șarjă au fost realizate de patru caricaturiști consacrați (Cristian Vecredea - CRIV, Leonte Năstase, Ovidiu Ambrosie Bortă - BOA și Marian Avramescu), în foaierul și pe esplanada Casei de Cultură.

*

Salonul de literatură satirico-umoristică, organizat de Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, s-a desfășurat pe două secțiuni, fiind acordate 10 premii la Manuscris și 14 premii la Carte. Și publicul din Huși și Bârlad s-a putut bucura de întâlnirea cu laureații salonului de literatură.

*

Amănunte și reacții din timpul festivalului au fost reflectate în media, mai ales de suplimentul umoristic al cotidianului „Vremea nouă”, „Tănase... ca la Tănase”, coordonat de scriitorul Cornel Udrea, apărut în zilele de 1, 2, 3, 4, 5 și 8 ale lunii octombrie, 2018.

Ediția jubiliară a Bienalei Umorului, a XXV-a, reprezintă dovada unui brand care așază temeinic Vasluiul pe harta culturală a României, pentru că, așa cum scrie coordonatorul suplimentului amintit, într-un editorial din 4 octombrie 2018: „... mai există și ALT VASLUI, cel cu vocație culturală, de teatru, cu scriitori și pictori, cu elevi premianți în competiții internaționale, cu țărani înstăriți intellectual, cu un asemenea Festival, viu, după 25 de ediții biennale, un festival vocațional întrunind inteligența zîmbitoare a unui popor”.

 

Ziua I

 

 

 Ziua II

 

Ziua III

 

 

COVID19

Cele mai importante evenimente

  • Bienala Umorului ,,Constantin Tănase” Ediția a XXIV-a, 2 – 9 octombrie 2016 +

    1. Gala teatrelor de comedie Organizată de Centrul Culturii Tradiționale, gala teatrelor de comedie s-a desfășurat la Casa de Cultură Read More
  • Ouă încondeiate. Icoane - ediția a XIV-a +

    De Florii, în perioada 8-9 aprilie 2017, în Centrul Civic din Vaslui s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a târgului Read More
  • In Memoriam Dan Ravaru (1941 – 2020) +

    Simpozion: Permanențe etnologice (transmis online) cu participarea contribuitorilor Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței” 2 aprilie 2021, Orele 10.30 – 13.00 Muzeul
  • Oua incondeiate 2016 +

    Save Read More
  • Ouă încondeiate. Icoane - Ediţia a XI-a, 2014 +

    Desfăşurat în perioada 12-13 aprilie, 2014, de Florii, târgul de ouă încondeiate și icoane s-a desfășurat în foaierul Casei de Read More
  • Târg de ouă încondeiate. Icoane-Ediția XIII-a, 23-24 aprilie, 2016 +

    În zilele de 23 și 24 aprilie, 2016, de Sfântul Gheorghe și de Florii, în Centrul Civic din Vaslui s-a Read More
  • Lansarea albumului "Măi soldate roșior", 31 martie 2018 +

  • Ziua Națională a Portului Tradițional, Flashmob, 13 mai 2018, Vaslui. +

  • PORTRETUL UNUI MAREȘAL. Constantin Prezan (1861-1943) +

  • Fanfara de la Valea Mare, Ivănesti +

  • Muguri de tezaur Zăpodeni 2016 +

  • Festivalul Hora muzicuțelor Vaslui, 2016 +

  • Târg de primavară, 2019 - Spectacole pentru copii +

  • Targ de primavara, 2019 Spectacol folcloric +

  • OUĂ ÎNCONDEIATE. ICOANE. EDIȚIA XVI-A +

    În acest an, festivalul de meșteșuguri populare închinate obiceiurilor pascale, „Ouă încondeiate. Icoane”, ajuns la ediția a XVI-a, s-a desfășurat
  • 1
  • 2
  • 3

Populare

  • Vălăretul. De la ceremonial la festival
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 8: 16-17 DECEMBRIE 2017
  • APLICAŢII ETNOGRAFICE: Pădureni, 26-28 iunie 2014
  • Concurs de Fotografie ,,Ipostaze etnografice - Datini și obiceiuri de iarnă”
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 1: 3-5 FEBRUARIE 2017
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 2: 10-12 MARTIE 2017
  • SATUL VASLUIAN - TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 3: 5-7 MAI 2017
  • Satul vasluian – tradiție și actualitate Expoziție de fotografie
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 4: 9-11 IUNIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 5: 6-8 IULIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 6: 21-24 SEPTEMBRIE 2017
  • SATUL VASLUIAN – TRADIȚIE ȘI ACTUALITATE. ATELIER DE FOTOGRAFIE. CONCURS 7: 27-29 OCTOMBRIE 2017

Tema principală a ultimului atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian Tradiție și actualitate”, desfășurat în perioada 16-17 decembrie 2017, a fost dedicată datinilor specifice Crăciunului și Anului Nou. Grupul de fotografi a mers în comuna Cozmești, în satele Bălești (reședința comunei), Cozmești și Fâstâci, cu sprijinul primarului Hristache Sima. Mănăstirea Fâstâci, construită de Mihai vodă Racoviță la 1721, recent restaurată, reprezintă un important monument istoric al județului Vaslui, alături de care se află bisericile de lemn din Bălești și Cozmești. Meșteșugul fierăritului se mai păstrează la Fâstâci, locul unde activează și o fanfară de veche tradiție lăutărească, urmașii robilor mănăstirești.

Read More

Atelier de măşti pentru Anul Nou, costume tradiţionale şi dansuri populare

Păstrarea şi transmiterea tradiţiilor populare a reprezentat tema Aplicaţiilor etnografice: atelier de măşti de Anul Nou, costume tradiţionale şi dansuri populare, desfăşurat în cadrul unuia dintre programele Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui: Coordonarea şi monitorizarea activităţilor căminelor culturale, caselor de cultură şi centrelor culturale.Atelierul s-a desfăşurat în perioada 26-28 iunie 2014, la Centrul Cultural din Pădureni, cu sprijinul Primăriei Comunei Pădureni şi a edilului acesteia, Temistocle Diaconu; responsabil cultural: Andreea Gheorghiu.               

Read More

În perioada 1-23 decembrie 2016, la Vaslui s-a desfășurat Concursul de Fotografie ,,Ipostaze Etnografice – Datini și obiceiuri de iarnă”, ediția I, cu prilejul celei de-a XXXV-a ediții a festivalului ,,Datini și obiceiuri de iarnă”, cu următoarele etape: 1-16 decembrie – înscrierea lucrărilor; 18 decembrie – realizarea fotografiilor în cadrul festivalului; 19-21 decembrie – primirea lucrărilor; 22 decembrie – jurizarea lucrărilor; 23 decembrie – premierea lucrărilor, cu participarea prof. univ. dr. Matei Bejenaru.

Read More

În perioada 3-5 februarie, 2017, s-a desfășurat primul atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 35 de fotografi. Prima zi a fost dedicată aplicațiilor teoretice: compoziție - încadrare - folosirea luminii. În următoarele două zile, sâmbătă și duminică, grupul de fotografi s-a deplasat pe itinerariul: – Tanacu (sat) – Muntenii de Sus (sat și biserica de lemn) – Satu Nou Solești (muzeul etnografic, șezătoare) – Solești (fierărie) – Știoborăni (sat și biserica de lemn) – Miclești (sat) – Mănăstirea Movila lui Burcel. Fiecare participant și-a selectat până în 20 de fotografii pe care le-a postat pe facebook, atât în grupul Pe coclauri vasluiene, cât și în Centrul Culturii Tradiționale Vaslui, însumând peste 520 de imagini.

Read More

 

În perioada 10-12 martie, 2017, s-a desfășurat cel de-al doilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 40 de fotografi.

Read More

În perioada 5-7 mai, 2017, s-a desfășurat al treilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian – Tradiție și actualitate”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, sub coordonarea lui Sorin Onișor, cu participarea a 37 de fotografi.

Read More

Proiectul ,,Satul vasluian - tradiție și actualitate, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, a continuat cu cea de-a treia expoziție de fotografie, în perioada 12 iulie - 2 septembrie, 2018, la Palatul Culturii din Iași, în sălile Muzeului Etnografic al Moldovei. Vernisajele expozițiilor precedente, din 15 ianuarie și 31 martie, 2018, au avut loc la Vaslui, cu fotografii din atelierele primei jumătăți a anului 2017. Expoziția de la Iași reprezintă a sinteză a tuturor atelierelor, din 2017 și 2018.

Realizate de fotografi vasluieni în cadrul atelierelor coordonate de Sorin Onișor, în cursul anului 2017, și continuate în acest an, independent, fiind străbătute 40 de comune ale județului, cu satele componente, de către un grup de 35 de fotografi, lucrările surprind, în 68 de instantanee fotografice, oameni și locuri, meșteșuguri și obiceiuri de ieri și de azi, din satele vasluiene.

 

Read More

Al patrulea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian - Tradiție și actualitate s-a desfășurat perioada 9-11 iunie 2017, cu participarea a 20 de fotografi, în comunele Zăpodeni (cu Telejna, Butucăria și Uncești), unde au fost vizitate case vechi (două case din lemn, din Zăpodeni, se află la muzeele în aer liber de la București și Golești-Argeș), beciuri de piatră, biserica de lemn, conacul Lambrino, meșteri dogari, fierari, cojocari, stână; Vulturești (cu Buhăiești), unde se remarcă muzeul școlii înființat de profesorul universitar Mircea Ciubotaru, și biserica de lemn din Buhăiești; Lipovăț (cu Chițoc și Căpușneni), cu case împodobite cu broderii din lemn, beciuri de piatră, biserica de lemn, meșteri lemnari și fierari, prisacă; Costești (cu Chițcani și Pârvești), cu mănăstirea de lemn de la Pârvești și Podul Doamnei (monument istoric).

Read More

Cel de-al cincilea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian - Tradiție și actualitate s-a desfășurat în perioada 6-8 iulie 2017, cu participarea a 18 de fotografi, în zona orașului Murgeni, obiectivul principal fiind Valea Prutului, cu satul și lacul Cârja. Dintre obiectivele urmărite: case vechi acoperite cu stuf, vechea biserică construită din paiantă (lemn și lut), printre puținele de acest fel din județul Vaslui, meșteri fierari, dar, mai cu seamă, pescuitul și peisajul specific văii Prutului.

Read More

Tema principală a celui de-al șaselea atelier de fotografie din cadrul proiectului Satul vasluian Tradiție și actualitate”, desfășurat pe teren în perioada 21-24 septembrie 2017, a fost dedicată culesului viilor din podgoria Hușilor, alături de obiectivele obișnuite: meșteri fierari și lemnari, arhitectura țărănească ș.a. Cercetarea etnografică s-a desfășurat în comuna Bunești-Averești, cu sprijinul primarului Vasile Tărăgan, în satele Averești, Roșiori, Bunești și Tăbălăiești, fiind vizată Crama Averești, cu conacul, vechiul beci din secolul al XIX-lea și moara de la 1910, care au aparținut familiei proprietarului Ștefan Negruzzi.

Read More

Atelierul de fotografie din cadrul proiectului “Satul vasluian – tradiție și actualitate”, din perioada 27-29 octombrie 2017, s-a desfășurat în comuna Hoceni (în satele Hoceni, Șișcani, Tomșa, Oțeleni și Barboși), situată în arealul văii Elanului, în fostul ținut Fălciu, în comuna Dumești (în satele Dumești, Dumeștii Vechi și Schinetea), aflată pe cursul superior al râului Bârlad, precum și în satul Țibăneștii Buhlii, cea mai veche localitate din județul Vaslui, atestată documentar la 1399, din comuna Băcești.

Read More