OUĂ ÎNCONDEIATE. ICOANE. EDIȚIA XVI-A
În acest an, festivalul de meșteșuguri populare închinate obiceiurilor pascale, „Ouă încondeiate. Icoane”, ajuns la ediția a XVI-a, s-a desfășurat în Centrul Civic al municipiului Vaslui vreme de trei zile (19-20 aprilie 2019). Au participat peste 20 de meșteri populari, de la încondeietoarele de ouă din zona Sucevei (Maria Gorban, Celica Nistor, Laris Ujică), la cele din zona Iașiului (Silvia Săcăleanu, Elena Geanina Ursu, Gabriela Andrei, Alina Scripcaru). De asemenea, nu au lipsit icoanele pe sticlă expuse spre vânzare de către Petru Cristian Buclea din Bârlad, alături de sculpturile în lemn ale meșterilor Mircea Tofan din Huși, Ionel Bușe și Cristian Constantinescu din Bârlad, precum și de coșurile de răchită ale lui Valentin Matraș (Vorona-Botoșani). Țesături și costume populare au fost expuse de Adriana Ailioaiei și Rodica Bulboacă, din Laza-Vaslui.
În completarea evenimentului, în Sala TinArt a Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul”, au fost organizate trei ateliere de încondeiere a ouălor și un atelier de pictură pe sticlă (icoane) sub coordonarea meșterilor populari, bucurându-se de un interes crescut, peste 80 de elevi, majoritatea de la liceele: „Mihail Kogălniceanu”, „Emil Racoviță”, Liceul cu Program Sportiv, precum și de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”; acestora li s-au alăturat și elevi voluntari ai Cercului de pictură din cadrul bibliotecii județene, coordonați de dna Dorina Chiriac.
De asemenea, în foaierul Casei de Cultură „C. Tănase” a fost organizată, cu sprijinul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare”, o expoziție de scoarțe vechi aparținând colecțiilor muzeale și căminelor culturale din Muntenii de Sus, Pogonești, Grivița și Oșești, împreună cu o expoziție fotografică cu lucrări din cadrul proiectului „Satul vasluian – tradiție și actualitate”. Tot aici, cu sprijinul muzeului „Casa Răzeșului” din Pogonești și al asociației conduse de dl Dumitru Andrei, a fost amenajat și un interior tradițional al locuinței țărănești vasluiene.
În cursul zilei de sâmbătă, organizatorii au pregătit și un recital în aer liber, în Centrul Civic, cu participanții la Festival Național de Folclor „Cântec drag din plai străbun”, care s-a desfășurat în Casa de Cultură „C. Tănase”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.
Fotografii de: Liviu Buculeasa, Constantin Simionică, Eduard Prepeliță.
https://cjcpctvs.ro/index.php/valorificare/targuri-de-mesteri-populari/oua-incondeiate-icoane/133-oua-incondeiate-icoane-editia-xvi-a#sigProId0d2a9370bf
https://cjcpctvs.ro/index.php/valorificare/targuri-de-mesteri-populari/oua-incondeiate-icoane/133-oua-incondeiate-icoane-editia-xvi-a#sigProIdf5db55483b